Adopta un ras! Protejeaza acum aceste feline minunate si casa lor din padure. Iti multumim!
Rasul este un animal carnivor. Vederea excelenta, inclusiv pe timpul noptii, si auzul foarte bine dezvoltat fac din ras un vanator iscusit. Cea mai importanta amenintare la adresa rasilor o reprezinta activitatile umane care distrug casa lor din padure. Echipa WWF lucreaza pentru protejarea padurilor virgine de la Sinca Veche, Brasov. Adoptia ta ajuta la salvarea acestori comori ale naturii.
Sa facem cunostinta cu rasul Rasii pot trai de obicei pana la 17 ani in salbaticie, in mod exceptional pana la 24. Dupa aproximativ 70 zile de gestatie, femela da nastere la 1 - 4 puiuti. Ca toti pisoii, si puiutii de ras se nasc cu ochii inchisi. Mama ras isi creste puiutii singura. Dupa 10 luni, rasii tineri pot sa isi procure singuri hrana si se despart de mama, plecand sa traisca pe cont propriu. Urechi de ras Urechile rasilor sunt mari, de 4-5 cm, si se termina cu smocuri de par care fac specia de neconfundat. Rasii pot auzi un soricel de la o distanta de 60 de metri. Rasii se ascund atunci cand aud oamenii, astfel ca este foarte greu sa te intalnesti cu vreun ras cand te plimbi in padure. Felina „invizibila” Rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu. De ce sunt rasii in pericol? Rasii au nevoie de suprafete foarte mari pentru hrana, adapost, perpetuarea speciei: aproximativ 30km2 pentru un individ.

Astfel ca principala amenintare este pierderea si fragmentarea habitatului, din cauza dezvoltarii infrastructurii urbane sau rurale: constructii de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor si a statiunilor in zonele protejate, fara a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitatii.

Taierile ilegale, care afecteaza habitatului rasului, sunt o alta amenintare la adresa speciei, la fel ca si braconajul.
Tu poti sa ajuti Adopta, simbolic, un ras si protejeaza aceste feline minunate si casa lor din padure. Succesele activitatilor noastre de protejare a padurilor se datoreaza, in mare parte, contributiei tale. Doar impreuna putem avea grija de natura, pentru noi si generatiile viitoare. Pentru ca te implici, iti multumim!

Inapoi la pagina principala »
Da, vreau sa protejez ultimii rasi din salbaticie!
Alegeti suma a a a alta suma RON/luna
Prefer o donatie individuala
Asociatia WWF Programul Dunăre-Carpaţi România
CIF: 18742789
IBAN: RO84 BACX 0000 0000 3265 7250
Deschis la UniCredit Tiriac Bank, sucursala Unirii.

Str. Dumitru Zosima nr. 38,
Corp A, sector 1, cod 011536, Bucureşti
www.wwf.ro
Contact  |  Termeni si conditii

Aveti intrebari? Suntem bucurosi sa va raspundem.
Va rugam sa ne contactati la
adopta@wwfdcp.ro, Tel: +4021 317 49 96, Fax: +4021 317 49 97